n false">
 • Wat is groter Nederland of het Indonesische eiland Java?
 • Spel het werkwoord aerobiccen
 • In welke soapserie speelde de van de week overleden Darlene Conley 20 jaar lang de rol van modekoningin Sally Spectra?
 • Ronde 2

  1. Naast de dreiging van nuclaire wapens hebben wetenschappers in het Bulletin of Athomic Scientists voor het eerst de opwarming van de aarde meegenomen in hun schatting van de tijd die ons rest. Hoelaat is het volgens de Doomsday-klok?
  2. Deze Duits-Joodse publicist is geboren in 1945. Hij was één van de aanstichters van de Parijse studenten opstand in 1968. Momenteel is hij fractievoorzitter van de Groenen in het Europees Parlement.
  3. Wat is de uit het jiddische taal voortgekomen woord voor kleinigheid?
  4. Hoe heet iemand met een perverse liefde of seksuele begeerte voor lijken ?
  5. Wat betekent de Engelse chatjargon afkorting LOL ?
  6. Uit welk land komt de dans de Mambo ?
  7. Deze 2290 km lange rivier ontspringt in het westen van Rusland, stroomt dan door Wit-Rusland en Oekraïne en mondt uit in de Zwarte Zee.Stroomt ook door Kiev
  8. De nieuwe fiets van Theo Bos waarmee hij Olympisch goud gaat winnen heeft alles bij elkaar ong. een half miljoen euro gekost. De fiets heet Kimera. Van welk dier is dat de latijnse naam ?

  Ronde 3

  1. Wie draagt de vissersring, ook wel Pescatorio genoemd?
  2. Dit computerspel werd in 2003 ontworpen door Linden lab. Men speelt in een virtuele wereld. Het concept is gebaseerd op de science-fiction roman 'Snow Crash'van Neil Stephenson (Het Babelvirus) Wat het spel onderscheidt van andere gelijksoortige games is dat er echt geld in om gaat.
  3. Wat is de nationaliteit van de nieuwe wereldkampioen sprint schaatsen bij de heren?
  4. Grote hond, met lange zijde-achtige haren en zwemvliezen tussen de tenen. Werd oorspronkelijk afgericht voor het redden van drenkelingen. Genoemd naar de streek van herkomst.
  5. Hoe heet een tweesnijdende spits toelopende Javaanse dolk, vaak gegolfd?
  6. Hoe heet het zich verplaatsen van een ééncellige plant, bacterie of diertje onder invloed van licht ?
  7. Welk Amerikaanse automerk introduceerde als eerste de autoradio in 1922 ?
  8. Wiens nieuwe boek heet 'De Wandelaar' .Gaat dit jaar ook een VPRO-serie presenteren over een reis door Afrika.

  Ronde 4

  1. In 1555 werd er in het Heilige Roomse Rijk een godsdienstvrede getekend tussen kaholieken en protestanten onder het motto çuius regio, cuius religio (van wie het land is , is ook de godsdienst). In welke plaats werd deze vrede getekend?
  2. Hoe heet de Bengaalse bedenker van het micro-krediet. Kreeg hier vorig jaar de nobelprijs van de vrede voor.
  3. Deze Nederlandse muzikant, acteur, tekstschrijver en programmamaker brak in 1992 door met de Nederlandse band 'De Raggende Mannen'. Had met Hakkuhbar een monsterhit met het nummer 'Gabbertje'. Naam van deze in 1955 geboren Nederlander?
  4. Welke roesverwekkende stof bevat de Mexicaanse cactus Peyote?
  5. In welke provincie vinden we de gemeente Alkemade?
  6. Wat is de overtreffende trap van gewiekst .
  7. Naar welke Nederlandse prinses werd de brigade genoemd die voortkwam uit de Nederlandse troepen, die in mei 1940 konden ontkomen, aangevuld met Engelandvaarders. Gestationeerd in Wolverhampton. Nam ook deel aan D-Day en Market Garden.
  8. Welk nummer begint met de tekst 'This ain't a song for the broken-hearted, no silent prayer for the faith-departed'

  Ronde 5

  1. Deze stad aan de côte d Ázur ligt 16 km. ten zuidwesten van Nice en is één van de luxe bestemmingen in het departement Alpes-Maritimes. Heeft de grootste jachthaven van de wereld. Werd in de 4e eeuw voor chr. gesticht door de Grieken.
  2. Kunstprijs voor Britse kunstenaars jonger dan 50 jaar,sinds 1984 jaarlijks georganiseerd door Tate Art Gallery, en vanaf het begin Engelands' belangrijkste kunstprijs.
  3. Hoe heet de leer van de verschuivingen en verplaatsingen van de aardkorst. In de bouwkunst is hetde leer van de architektonische vormen in hun verband met constructie en techniek.
  4. Humphrey Bogart is één van de grootste rokers uit de filmgeschiedenis en piepte er uiteindelijk dan ook met longkanker tusseuit. Wat was zijn merk sigaretten?
  5. Naar welke Franse filosoof is een maankrater genoemd?
  6. Wat was het eerste supersonische vliegtuig ter wereld ? Maakte twee maanden voor de Concorde zijn eerste vlucht, op 31 december 1968.
  7. De engelsen noemen het een pike . Hoe noemen wij deze vis ?
  8. Crypto : omschrijving : ongehoorzame drank , 5 letters

  Shoot-out vragen

  Hoeveel personen staan er afgebeeld op de beatles lp 'Sgt Pepper'.

  Paris Major wint shoot-out met antwoord 67